"Bij een scheiding van ouders, scheiden de kinderen mee.
Ontdek hoe Praktijk In Twee ondersteuning biedt aan het hele gezin."

"Elk gezin verdient tijdens en na een scheiding extra ondersteuning."

Ondersteuning voor volwassenen in het belang van het kind


Als volwassene wil je altijd het beste voor het kind in je leven. Soms kom je echter in situaties terecht waarin je niet precies weet hoe je het kind het beste kunt ondersteunen. Maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen! Bij Kindbehartiger bieden we ondersteuning en begeleiding om ervoor te zorgen dat het belang van het kind voorop staat.

Wat doet een kindbehartiger?

 

Een Kindbehartiger is een professional die gespecialiseerd is in het begeleiden en ondersteunen van volwassenen in situaties waarin het welzijn en de behoeften van het kind centraal staan. Ze hebben kennis van de ontwikkeling van kinderen en begrijpen de impact van bepaalde situaties op hun welzijn. Een Kindbehartiger zal naar jouw zorgen en vragen luisteren en samen met jou werken aan oplossingen die in het belang van het kind zijn.

De ondersteuning van een Kindbehartiger biedt jou:

  • “Scheiding of uit elkaar gaan? Een Kindbehartiger kan helpen om het welzijn van het kind voorop te stellen en constructieve afspraken te maken tussen alle betrokkenen. Vermijd negatieve gevolgen voor het kind met behulp van onze professionele begeleiding.
  • Conflicten of spanningen? Een Kindbehartiger kan de communicatie verbeteren en constructieve oplossingen bevorderen, waardoor het welzijn van het kind wordt gewaarborgd, zelfs in uitdagende situaties.
  • Besluitvorming? Onze Kindbehartigers adviseren bij belangrijke beslissingen zoals schoolkeuze of medische behandelingen, en zorgen ervoor dat de stem en behoeften van het kind serieus worden genomen.”

Hoe werkt het?

 

Wanneer je de ondersteuning van een Kindbehartiger nodig hebt, kun je contact met ons opnemen. Een Kindbehartiger zal met jou in gesprek gaan om een beter begrip te krijgen van de situatie en de behoeften van het kind. Ze zullen naar jouw zorgen en vragen luisteren en samen met jou werken aan een oplossing die het welzijn van het kind bevordert. Ze kunnen ook contact hebben met andere betrokkenen, zoals de andere ouder, leraren of hulpverleners, om een compleet beeld te krijgen en tot de beste oplossingen te komen.

Onze belofte aan jou

"Als Kindbehartiger beloven we dat we altijd het belang van het kind voorop zullen stellen. We zullen naar je luisteren zonder oordeel en je ondersteunen bij het nemen van beslissingen die het welzijn van het kind bevorderen. We zullen samenwerken met alle betrokkenen om tot constructieve oplossingen te komen die recht doen aan de behoeften van het kind. "

"Neem contact met ons op en ontdek hoe een Kindbehartiger jou kan helpen om het belang van het kind centraal te stellen en te zorgen voor een positieve en ondersteunende omgeving. "

Testi-3.jpg
Testi-2.jpg

De meest gestelde vragen vind je hier!

Kindbehartigers zijn er op landelijk niveau voor kinderen in een scheidingssituatie. In de basis geldt dit voor kinderen van 0-18 jaar waarbij sprake is van een scheidingssituatie. Aan het begin van de volwassenheid kan een Kindbehartiger ook nog helpend zijn.

Steun kan passend zijn op het moment waarop net besloten is dat de scheiding gaat plaatsvinden of waarbij de scheiding al heeft plaatsgevonden.

Ben jij gehuwd (geweest) of is er sprake (geweest) van een geregistreerd partnerschap of van een andere vorm van samenwonen en gaan jullie uit elkaar, waarbij kinderen betrokken zijn? Dan kan een Kindbehartiger worden ingeschakeld voor ondersteuning en advies.

Het inschakelen van een Kindbehartiger kan via de Beroepsorganisatie Kindbehartiger. Ook kan er rechtstreeks via deze website contact worden opgenomen met een Kindbehartiger in jouw eigen omgeving.

Iedere scheidingssituatie is anders en ieder kind is uniek. Het werk van de Kindbehartiger is daarom altijd maatwerk. Steeds wordt gekeken naar de positie van het kind, de leeftijd en ontwikkeling. Hier worden de ondersteuning en advisering op afgestemd. Voor een globaal beeld over de werkwijze van de Kindbehartiger kan gekeken worden op werkwijze Kindbehartiger.

Vanuit de Beroepsorganisatie is de Podcast Kind in Scheiding opgericht. Beluister hier de aflevering over de rol van de Kindbehartiger

Ja, een advocaat of mediator kan verwijzen naar een Kindbehartiger en vice versa. Waar de advocaat het belang van de cliënt borgt en ook aandacht besteedt aan de belangen van het kind, kan hierin concreet door de Kindbehartiger worden voorzien zo vroeg mogelijk aan de voorkant van een procedure. De Kindbehartiger zet in op de positie van het kind en zijn belangen, ongeacht de leeftijd van het kind.

Ook kan een Kindbehartiger samen met een mediator een rol spelen in de ondersteuning rondom de scheiding, zoals bij het vormgeven van een omgangs-/zorgregeling, het Ouderschapsplan waarbij advisering vanuit het kind-perspectief kan worden aangeleverd of de praktische uitvoering van afspraken voor de kinderen en deze kunnen worden geëvalueerd.

Iedere Kindbehartiger werkt op basis van een uurtarief of er kunnen afspraken worden gemaakt voor het gehele traject. De aanpak van een Kindbehartiger is altijd maatwerk. Met enkele sessies kunnen al mooie resultaten worden geboekt. De kosten worden doorgaans 50%-50% over beide ouders verdeeld, hetgeen via de eigen zelfstandige praktijk van de Kindbehartiger loopt.

Als beide ouders gezag hebben, moeten zij allebei akkoord gaan met de ondersteuning van een Kindbehartiger. Als het gezag bij één ouder ligt, dan is wettelijk gezien alleen van de gezaghebbende ouder toestemming nodig.

Het uitgangspunt is voor de Kindbehartiger dat ouders met of zonder gezag betrokken worden in de ondersteuning van het kind. Ook wordt bekeken welke andere familieleden of partners een rol spelen in het leven van het kind.

Voor de ondersteuning van minderjarige kinderen geldt vanuit de wetgeving het volgende:

Kind 0-12 jaar: alleen toestemming van de gezaghebbende ouder(s) is nodig;

Kind 12-16 jaar: toestemming van zowel het kind als de gezaghebbende ouder(s) is nodig;

Kind 16-18 jaar: er is enkel toestemming van het kind nodig. De ouder(s) hoeft niet om toestemming te worden gevraagd, tenzij het kind niet wilsbekwaam is. Wel is het prettig wanneer ouders betrokken kunnen worden.

De bijzondere curator in Jeugdzaken wordt benoemd door de rechter binnen een juridische procedure en handelt vanuit een taakomschrijving vanuit de Rechtbank. De bijzondere curator verricht niet zelf de hulpverlening, maar adviseert de rechter over passende hulp vanuit de taak die door de rechter is afgegeven. De Kindbehartiger biedt ondersteuning vanuit de hulpvraag van kinderen en hun ouders en werkt meer aan de voorkant van een juridische procedure. De casuïstiek van een bijzondere curator is veelal omvangrijker en omvat meer dan alleen scheidingssituaties.

Sommige situaties maken het lastig of emotioneel om het gesprek te voeren samen met de andere ouder. De voorkeur gaat uit naar de betrokkenheid van beide ouders. De mogelijkheden kunnen worden besproken om de ondersteuning op andere wijze te laten plaatsvinden, waarbij de gesprekken afzonderlijk plaatsvinden. De Kindbehartiger bekijkt wel altijd op welke wijze beide ouders geïnformeerd en betrokken kunnen worden. Dit wordt bekeken vanuit de belangen van het kind en de rol van beide ouders. Hierbij wordt rekening gehouden met de nationale- internationale wetgeving die hierop van toepassing zijn.

Jouw coach en scheidingsbegeleider

Kan ik met jou meedenken

"Ik kijk niet alleen naar de juridische zaken, maar ook naar jullie emotionele, communicatieve en financiële behoeften. Ik geloof dat deze aspecten nauw met elkaar verbonden zijn en essentieel voor een succesvolle en duurzame afhandeling van jullie scheiding."

Peter Juffer 
Kindbehartiger | Coach De Kinderen Scheiden Mee |
SCHIP-Behandelaar | Mediator | (Financieel) Echtscheidingsadviseur

Peter Juffer
Peter Juffer MBA RES CFP

Navigatie

Overig

Hoenderkamp 20 7812VZ Emmen

(0591) 820 230

info@intwee.nl

© 2023 Praktijk In Twee • Alle rechten voorbehouden

Praktijk In Twee is een een handelsnaam van Ollie BV (KvK: 86097172)